Blog

Iveta a Working Holiday Kanada: Proč vyrazit příště raději s agenturou?

Datum: 20.1.2020 17:59          Publikoval: Magdaléna Tomíčková
Citace: „Jedinou možností, jak přežít zimu a nezbláznit se, je prostě začít něco dělat. Běžkování jsem propadla hned po prvním dni a prakticky jsem pak nedělala nic jiného.“

Iveta se po získání víza vydala s přítelem do Kanady „na vlastní pěst“. Zajímá tě, jak se jim tam dařilo shánět práci a ubytování? Co všechno stihli vidět a zažít? A proč ti na závěr doporučuje obrátit se raději na agenturu Czech-us? To vše se můžeš dozvědět v jejím článku.

Fotka hor z Yukou

Do Kanady na vlastní pěst

O Working Holiday víza do Kanady jsem žádala od roku 2016 celkem 3x. V lednu 2018 jsem s bušícím srdcem a malou dušičkou otevírala email a tolik očekávaný POE (port of entry letter) byl konečně tam.

Po přečtení x zkušeností od lidí, co si hledali práci až na místě, a hlavně kvůli vlastní mylné představě, že jsem přece několik let žila a pracovala v zahraničí, jsme se rozhodli s tehdejším přítelem vyjet na vlastní pěst.

A tak jsme v květnu 2018 ruku v ruce přistáli v Calgary, kde jsme měli domluvené bydlení. Dali jsme si pár lenošných dnů – dyť je to přece tak lehký obejít si město a večer budeme odcházet s prací v kapse :D. Omyl. Naše ideály se začaly rozpadat a stav účtu propadat.

Shánění práce

Sehnat práci nám trvalo dokonce celý měsíc. – Většina oslovených zaměstnavatelů ani neodepsala a pár se jich nikdy neozvala ani po tzv. trial shiftu (zkušební směně).

Nakonec jsem v Kanadě odstartovala svou kariéru v kavárně v nemocnici a přítel získal svůj „dream job“ jako kuchař ve dvou restauracích – sice bez předchozích zkušeností, ovšem se značným zapálením pro vaření :D.

Náš roadtrip

Calgary bylo pro holku z Moravy přece jen velký sousto, a tak jsme se rozhodli v září vyrazit na roadtrip.

Původní plán zněl jasně. Alberta, Britská Kolumbie, podívat se na polární záři na Yukonu a po cestě najít hezký místečko, kde „přežijeme zimu“.

Jenže jednou takhle večer jsme se u skleničky vína podívali na mapu Kanady, co je vlastně na tom Yukonu za města. Rozklikli si mapu Whitehorse. – A hele! McDonald’s, Tim Horton’s, Starbucks, pár (možná dva páry) restaurací, Superstore, Walmart, bazén, sauna, tma a zima. Tak jo! Prodáno !

Jen co jsme narvali auto po střechu a na střechu k prasknutí, vydali se na cestu, začalo sněžit. A sníh a zima už nás doprovázela až na sever.

Krásy Kanady

Cestou jsme měli tu čest vidět krásy národních parků Kananaskis, Banff v Albertě. Strávili jsme pár dní mezi Invermere a Goldnem v Britské Kolumbii, kde je resort Panorama. Vyšlápli si na prvním sněhu v Revelstoke. Ohřáli se v Kelowně. Zmokli ve Vancouveru (čti spíše Raincouver).

A pak už jsme se pomalu, ale jistě vydávali nepřipraveni na sever.

Ikonická Alaska Highway nás přivítala podzimními barvami a jedním autem v protisměru za hodinu. Zahřáli jsme se v přírodních termálních pramenech Liard Hot Springs, pár dní se neplánovaně zdrželi ve Watson Lake…

Whitehorse – Yuokon

A byli jsme na místě. Whitehorse. „Yukon Larger Than Life“. Mezi místními The Yukon ☺!

Tentokrát to bylo naopak – práci jsme skutečně měli po hodině brouzdání městem. Ale problémem se stalo pro změnu ubytování.

Pokračovala jsem v rozjeté kariéře v jedné z pěti kaváren. – Vlastnila ji Cindy, v těle jí kolovala anglická krev, takže o nudu nouze nebyla. A krom jedné Mexičanky tam byl ryze „kanadský tým“.

Někdy mi připadalo, že se tam zastavil čas. První po otevření byla v kavárně už 12 let stejná partička starších dobře naladěných chlápků, co si dávali každej den na chlup to stejný k jídlu a pití :D.

Za okny poletoval sníh a rozednívat se začalo po 10. ráno. Už v říjnu člověk čelí teplotám -20°C. Našinec na tohle absolutně nepřipraven. – Já vím, říkali, že je tam tma a zima. Ale tohle? Dyť je tu zima už teď a ta tma!?!

Pravá kanadská zima

Jedinou možností, jak přežít zimu a nezbláznit se, je prostě začít něco dělat. A tak si mě pod taktovku vzal Rudy, bývalý olympijský trenér běžkování, rodák z Brna, co emigroval v roce 1968 a od roku 1969 žije ve Whitehorse.

Běžkování jsem propadla hned po prvním dni a prakticky jsem pak nedělala nic jiného. Měla jsem kolem sebe skvělou mezinárodní partu, družila se s místními a seznámila se s pár skvělými Čechy. Jezdili jsme do hor, přespávali v chatkách, běžkovali na zamrzlém jezeře, zkoušeli ice-fishing, pozorovali polární záře…

Udělali si pár výletů na Aljašku. Prostě pravá kanadská zima, jak se sluší a patří.

Na zimní procházce ve sněhu na Aljašce

Návrat domů

Bohužel mi v práci nevyšel „sponsorship“, a tak jsem se v květnu 2019 vrátila zpět do České republiky.

Sama za sebe můžu Kanadu jen doporučit a těm, co se chtějí vyhnout podobným patáliím, radím obrátit se pro jistotu na agenturu Czech-us 🙂 .