Blog

Jak probíhá studium ve Vancouveru

Datum: 2.5.2021 14:18          Publikoval: Magdaléna Tomíčková

Honzu už možná znáte z naší série na Czech-us blogu Honzy deník z Kanady, kde s námi sdílel svoje začátky v jiné zemi. Teď už má pár týdnů ve Vancouveru za sebou a pomalu si začíná zvykat na nové a mezinárodní prostředí.

Dnes se s námi podělil o to, jak probíhá studium na naší partnerské škole Tamwood Career College, kde se rozhodl studovat International business and management.

studenti v Kanadě

Přijde mi, že selský rozum a chuť debatovat je dostatečná vybavenost na studium v Kanadě

Máme 5 hodin výuky, čtyřikrát týdně. Jsem rád, za volné pátky a líbí se mi kanadský styl předmětů – soustředíme se celý měsíc vždy jen na jeden – aktuálně je to Mezinárodní management.

Studentská sestava je opravdu různorodá, i přesto, že je část třídy prezenčně a druhá část online (všechno je to z důvodu omezení počtu lidí ve třídě), tak jsem stihl pochytit národnosti jako japonské, čínské, mexické někdo z blízkého východu… Spektrum je to široké, které úspěšně doplňuje Sophie, naše lektorka, která pochází z Indie. Hodiny jsou vesměs složené z debat, skládání názorů, i když začátek byl hodně pomalý na rozběh. Úsměvná je také variabilita anglické výslovnosti (pár perliček: Russia = [rusija] nebo Haiti = [ajti] nebo Asia = [asija]). Stihli jsme se také rozepisovat, kdo by chtěl školu navštěvovat prezenčně a zaujalo mě, že o to není zase až takový zájem – jsem asi jediný, kdo se nahlásil na celý týden.

Přijde mi, že selský rozum a chuť debatovat je dostatečná vybavenost na studium “college school” v Kanadě. Ani ta angličtina se tady tolik neřeší.Pomalu se s ní dostávám do komfortní zóny, a i když se stále někdy až moc upínám na konkrétní slovo, tak tady obecně mám spíše náskok před ostatními, než že bych strádal.

Studenti v Kanadě

Na nějakou “high english” se tady nehraje

Pracovní morálka mi přijde spíše nižší než na českých vysokých školách. Dostaneme deadline na pondělí a když se zjistí, že v pondělí to někdo nemá: “Don’t worry, take time till wednesday!” (To nevadí, nově máte čas do středy!). Hodiny jsou hodně postavené na debatách, ale k nim často potřebujete lidi (překvapivě). Nevím, jestli je to anglickou bariérou, neznalostí, nechutí mluvit, či jen studem, ale zaráží mě, jak málo studentů se do debat zapojuje. Když jsme u té angličtiny, o tu bych se vůbec nebál. Já měl obavy, jak tady budu držet krok s anglickým gymplem, kdy jsem významně nemluvil asi 3-5 let, ale pokud člověk rozumí, tak mu stačí bohatě B1. Kanada je hodně “imigrantská” a na výslovnost, styl nebo nějakou “high english” se tady nehraje. V jednoduchosti je krása! (nebo taky ne?)

Časová náročnost školy je minimální – občas jsou za úkol nějaké projekty, ale škola se hlavně odehrává ve škole. (wow) Jsem rád, že mám časový harmonogram 4*5 hodin a pátky volné, někteří to mají naopak 5*4 hodiny. Na druhou stranu mám hodiny v odpoledních/večerních časech, kdy ostatní mají ranní/ poobědové hodiny. Opět se dá vymyslet několik argumentů pro a proti – je to individuální.

Je třeba mít od Kanady jasná očekávání

Trochu mě možná zaráží, že věkový průměr, alespoň na mojí škole je asi 25+ let. Takže většina lidí už tady má určitou formu vysoké školy za sebou. A právě proto si myslím, že to je hlavně jako alternativa, jak se dostat do Kanady. Placená víza, která dostanete téměř na 100%. A to je ten přesvědčující faktor, že se člověk nemusí bát, jestli bude nebo nebude vybrán v poolu na WH. Roční programy se tady točí v řádech +-170K CZK. I bez externí podpory by se na to dalo v teoretické úrovni vydělat. Velký náskok si člověk nažene v co-op pracovní části. Pro mě silný přesvědčující argument byl podpora ze strany MUNI, která díky programu Freemover přispívá na život (neplatí školné!) v Kanadě. Čímž se celá akce zjednodušuje, ale i tak se člověk musí snažit. Proto ty moje oblíbené počty a tabulky. A jak to pak vychází!

Suma sumárum – nelituji toho, že jsem tady. Jen bych rád zdůraznil, že je třeba mít jasná očekávání od Kanady. Mým cílem bylo strávit rok za velkou louží, poznat jiný kout světa a hlavně si vyzkoušet být/žít někde sám na sebe.

Studenti v Kanadě

Chceš vědět, jak probíhá celé Honzy kanadské dobrodružství? Jeho deník můžeš sledovat na tomto odkazu.

Bude rád, když mu napíšeš jakoukoliv zpětnou vazbu na honza.kolar7@gmail.com nebo na Instagram: @hon_cek