Blog

Tipy a triky, jak během studia v Kanadě ušetřit

Datum: 10.4.2018 11:30          Publikoval: Magdaléna Tomíčková

Bojíte se, že si během studia v Kanadě nevyděláte a budete mít málo peněz? Pokud provedete alespoň malé změny, můžete naopak i ušetřit! Následující článek vám poradí, jak na to.

Kanada patří mezi nejvyspělejší země, což úzce souvisí i s výší místních cen – samozřejmě záleží také na tom, do jakého města, či provincie vyrážíte. V podstatě je Kanada drahá pouze tehdy, pokud utrácíte české koruny. Nezapomínejte však na to, že během studií můžete stále pracovat. Jakmile začnete vydělávat dolary, vše je hned v rovnováze.

Budget

Každý měsíc si nastavit budget, tedy peněžní rozpočet, je prvním krokem k úspěchu a k tomu, abyste měli o svých financích přehled.

Vytvořte si tabulku, kam si budete psát všechny příjmy a výdaje. Pokud jste „v zelených číslech“, tak super! Myslete však i na to, abyste si každý měsíc odkládali pro jistotu i nějaký ten dolar stranou. Jestliže jste „v červených číslech“, což byl během studií bohužel můj případ, musíte se zamyslet, co byste si každý měsíc asi mohli „odpustit.

Je dobré stáhnout si do telefonu aplikaci, kde si budete moci své útraty rovnou zapisovat.

Rozdíl mezi „What I need and What I want“

Vypadá to sice velmi jednoduše, ale budete překvapeni, jak těžké někdy může být udělat to správné rozhodnutí. Uvědomit si například, že bot na léto máte již hodně a že přednější je mít na chleba ☺.

Výdaje za jídlo a drinky

Vedle nájmu patří k nejvyšším výdajům útrata za jídlo a pití. Jestliže se budete v Kanadě stravovat jen venku, nepočítejte s tím, že něco ušetříte. Pokud chcete jíst relativně zdravě, zaplatíte v restauraci okolo 20 CAD. Když si však uvaříte sami, můžete opravdu ušetřit a zároveň si také zlepšit své kuchařské dovednosti ☺.

Vedle nájmu patří k nejvyšším výdajům útrata za jídlo a pití.

Ke studentskému životu patří samozřejmě i zábava. Nicméně výlety do baru za „jedním drinkem“ se umí někdy hodně prodražit ☺. Ptejte se proto na denní nabídku (special of the day) – v barech mívají totiž vždy pár drinků, které jsou „v akci“. Případně než vyrazíte někam „za písničkou“, je lepší se s přáteli sejít na tzv. pre-drinks u někoho doma.

Tipy, kde jíst, pít a nakupovat ve Vancouveru

Na Davie Street najdete spoustu bister, kde si můžete dát sushi, japonskou Ramen či nejlepší Pho.

Na drink se dá zajít třeba do Score Pub a doporučená místa pro nákup a na „snack“ jsou No Frills, Indepedent store, Whole Foods Market, Costco.

„Transport tip“

Je možné se pohybovat buď pěšky, na kole, nebo autobusem – nezapomeňte přitom využívat svou studentskou kartičku na slevy.

Přibližné výdaje

  • Nájem: 500-600 CAD / měsíc
  • Strava: 400 CAD / měsíc
  • Going out: 50 CAD / měsíc
  • Cena piva: 6-8 CAD

Kanada patří rozhodně mezi místa, kde se vede studentům nejlépe. Mají zde hodně pracovních příležitostí a vzdělání, které získají, se řadí na vysokou úroveň. Během studií si navíc s trochou přemýšlení a rozvahou můžete ušetřit peníze a pak vyrazit na cestování po Kanadě.

Kanada patří rozhodně mezi místa, kde se vede studentům nejlépe.

Neváhejte se proto na nás obrátit – rádi vám pomůžeme s výběrem, jakou školu studovat, a poradíme vám i další tipy a triky, co se života v Kanadě týká! Těšíme se na spolupráci a setkání s vámi ☺.